De juiste leervragen achterhalen is niet zo eenvoudig. Vaak is het zoeken naar ‘de vraag achter de vraag’. Zeker waar, maar hoe doe je dat? De ervaring leert dat als je als leerprofessional de organisatie instapt je onmiddellijk wordt gezien als ‘het gezicht van opleidingen’. De managers die je spreekt denken al bij voorbaat aan de cursussen en trainingen (zie de opmerking over leren als archetype in de Trendsnack ‘We willen geen cursusfabriek zijn‘) die ze voor hun medewerkers willen inzetten en die jij mag gaan organiseren. De kunst voor leeradviseurs is om dat ‘juk’ af te gooien en de juiste vragen te gaan stellen, maar wáár stel je die?
De oplossing ligt in het benoemen van ‘leervelden’ en aan deze leervelden zogenaamde ‘regiegroepen’ te koppelen. Een regiegroep bestaat uit leden werkzaam in het desbetreffende proces. Managers, beleidsmedewerkers, uitvoerenden. Mensen dus met kennis van zaken op verschillende niveaus én met betrokkenheid leren in te zetten om tot verbeteringen te komen. De regiegroep fungeert als “denktank” en bespreekt de belangrijkste uitdagingen, knelpunten en tekorten in het leerveld.
Aan de regiegroepen is uiteraard ook een leeradviseur verbonden. Deze ‘vertaalt’ de opgebrachte vraagstukken in leervragen en doet voorstellen voor leeroplossingen. Na akkoord worden de leeroplossingen ontwikkeld en uitgevoerd. De regiegroep blijft dit monitoren en resultaten van uitgevoerde activiteiten worden besproken.
Kortom, de regiegroep voerde letterlijk de regie op het (collectieve) leren.
En zo werd de verantwoordelijkheid voor het collectieve leren gelegd waar deze hoort: in de organisatie!